Wat is HackShield in de klas?

Vanaf de start van het schooljaar 2021 - 2022 is HackShield in de Klas gratis beschikbaar voor alle scholen in Nederland. Het lesprogramma HackShield in de Klas bestaat uit klassenquests die worden aangevuld met missies. De klassenquests worden aangeboden in samenwerking met NTR/SchoolTV.

Een klassenquest is onderdeel van een klassikale les waarin onderwerpen zoals Wat is het internet?, nepnieuws en cyberpesten aan bod komen. Deze lessen geven een solide basis van waaruit de leerkracht de onderwerpen verder uit kan diepen. Ook kunnen de leerlingen buiten schooltijd hun kennis uitbreiden via de individuele opdrachten in de game: de missies.

Momenteel staat er één klassenquest klaar, maar we zijn al druk bezig met het maken van nieuwe lessen. Op deze pagina zal iedere maand een nieuwe les gepubliceerd worden!

Waarom doe je mee?

Online veilig leren bewegen wordt steeds belangrijker en een steeds grotere uitdaging! Denk aan oplichting via phishingmails, whatsappfraude, wachtwoorden die gestolen worden. Maar hoe en wanneer leer je daarover?

HackShield in de Klas stimuleert leerlingen om het heft in eigen hand te nemen en zorgt ervoor dat leerlingen op een leuke educatieve manier kennis opdoen en gemotiveerd raken om zichzelf en hun omgeving te beschermen tegen CyberCrimes. HackShield zorgt voor enthousiasme bij de leerlingen, wakkert hun kennis aan en geeft jou alle informatie die je nodig hebt om een goede en leuke les te kunnen geven.

Dat heeft veel voordelen:

  • De game vorm maakt kinderen enthousiast!

  • De kids leren nóg meer dan als ze individueel de game spelen: ze leren van elkaar en jij leert hun belevingswereld steeds beter kennen.

  • Jij hoeft weinig voor te bereiden en hebt een toffe les waarin alle ins & outs van cybercriminaliteit op een laagdrempelige, interactieve manier aan bod komen. Ieder level heeft een lesbrief. Hierin is stap voor stap beschreven wat er in een level aan bod komt en hoe je dat kunt begeleiden. Maar, er staat nog meer in, namelijk ook leerdoelen, belangrijke begrippen en leuke video’s om te gebruiken. Zo gepiept!

Veel gestelde vragen

Heeft u nog vragen over HackShield in de Klas of een andere vraag over HackShield? Bekijk hier de veelgestelde vragen.Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan via onderstaande knop contact met ons op of mail naar info@joinhackshield.nl.

Wat kost HackShield (in de Klas)?

HackShield is en blijft gratis te spelen voor alle kinderen in Nederland. HackShield in de Klas wordt gratis aangeboden aan alle scholen in Nederland.

Welke materialen heb ik nodig om HackShield in de Klas te kunnen gebruiken?

Met enkel een digibord zijn de klassenquests al te behandelen. Mocht je geen digibord in de klas hebben is het ook mogelijk voor kinderen om dit in groepjes op een computer of tablet te voltooien.

Ik heb een Cyber Agent in de klas, heb ik nu een voorsprong?

Jazeker, je hebt iemand die je alles kan vertellen over het internet en online gevaar! Als je kinderen in de klas hebt die al actief zijn met HackShield of misschien zelfs gehuldigd zijn kun je ze natuurlijk in de lessen betrekken door ze te laten vertellen over HackShield en hun rol als Cyber Agent.

Ook voor de Cyber Agent(s) uit jouw klas is er een voordeel. De klassenquests zijn alleen te spelen via een Leerkracht-Account. Bijbehorende Shields kunnen dan ook alleen behaald worden nadat de Quest klassikaal is behandeld. Door de klassenquest te spelen in de klas help je jouw Cyber Agent(s) dus aan extra punten!

De gemeente van de school is aangesloten bij HackShield, wat merk ik hiervan?

Als jouw gemeente is aangesloten bij HackShield worden er jaarlijks Cyber Agents gehuldigd door de burgemeester en politie. Wellicht is een leerling uit jouw klas gehuldigd als Cyber Agent of word je via de lokale pers of communicatiekanalen van de gemeente op HackShield geattendeerd.

Mijn gemeente is nog niet aangesloten bij HackShield, kan ik dan wel meedoen?

HackShield werkt momenteel samen met ruim 70 gemeentes in heel Nederland. Ook als de gemeente van jouw school niet is aangesloten kun je gratis gebruikmaken van HackShield in de Klas. Natuurlijk kun je de gemeente attenderen op HackShield, zodat ook zij de hulp van de Cyber Agents inroepen!

Hoe weet ik wanneer er een nieuwe klassenquest beschikbaar is?

Als we een nieuwe klassenquests lanceren ontvang je hierover bericht per mail, op het adres waarmee het Leerkracht-account is geregistreerd. Sowieso zullen we elke maand we een nieuwe klassenquest beschikbaar maken.

Kan ik een klassenquest overslaan of op een later moment behandelen?

Ja dat kan. Zo kun je altijd naar aanleiding van actuele nieuwsberichten bijvoorbeeld een bepaald onderwerp aansnijden in de les.